Lucka 14
Inget julbord utan den inlagda sillen.
Förr köpte jag alltid storsill och fileade och vattnade ur själv.
Men nu köper jag färdig fileade och urvattnade sillfilér på burk.
Men lägger fortfarande in sillen själv.
2 burkar med sill blev det denna gång.
Så nu får den stå och gutta sig till jul.
Till lagen behöver du:
1 dl ättikssprit (12%)
2 dl strösocker
3 dl vatten
Detta kokar du upp och låter svalna.
Jag brukar smaka på lagen för att känna efter om den är lagom eller om jag behöver mer ättika eller socker.
Det är en smaksak...
1-2 burkar sillfiléer.
Sen behöver du även 1-2 st rödlökar, lite dill, 15-20 st kryddpepparkorn och 2 st lagerblad.
Skiva rödlöken
krossa kryddpepparkornen
Skiva sillfileerna i lagom bitar och lägg i en skål/burk varvat med rödlöken.
Lägg i de krossade kryddpepparkornen, dillen och lagerbladen .
Slå över den avsvalnade lagen så allt täcks....vänd runt allt i burken försiktigt.
Ställ i kylskåpet och låt stå minst 3-4 dagar.